“Vriendelijk, snel en behulpzaam”
“De minimatie overtrof onze verwachtingen!”
“Enthousiast over de samenwerking”
“Snel geleverd en ze zijn flexibel”
“Een uitstekend bedrijf met zeer capabele mensen!”
“Zeer vlot opgeleverd, prettige samenwerking, goed geprijsd.”

De briefing van je animatie in 5 stappen

Het maken van een top-notch animatie (en andere media) begint met het schrijven van een duidelijke briefing.

Bij Minimatie® werken we met een duidelijk briefingsformulier die wij door de jaren heen hebben verfijnd. Deze briefing gebruiken we niet alleen voor onze animaties, maar ook bij onze video- en ontwerpprojecten.

In de briefing komen alle vragen aan bod die je jezelf moet stellen om tot een krachtige strategie te komen. Eenmaal ingevuld is het document een goede fundering om verder op te borduren gedurende het project. Zo wijzen alle neuzen dezelfde kant op en kom je tot de animatie van je dromen.

Je kun de volledige briefing ontvangen door contact met ons op te nemen. In deze blog gaan we alvast kort langs de 5 belangrijkste elementen.

1. Waarom wil je een animatie laten maken?

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je moet duidelijk zijn over het doel van je animatie. Wat wil je met de animatie bereiken? Wat is je bedrijfssituatie? En welk probleem wil je oplossen met de animatie?

Wees niet bang om specifiek te zijn. Noteer juist zo concreet mogelijk jouw goal(s). Bijvoorbeeld: meer traffic naar je website krijgen, het gedrag van medewerkers beïnvloeden (en op welke manier dan?) of mensen informeren over een bepaald onderwerp. Het is helemaal top als je er een succesmeting aan kunt koppelen. Bijvoorbeeld dat je een x aantal aanmeldingen op je website wilt. Aan de hand van deze gegevens weet je achteraf wat de animatie jou precies heeft opgeleverd.

Het hele productie- en planningsproces van je animatie is afhankelijk van je uiteindelijke doelstellingen, dus zorg ervoor dat je zeker weet wat je wilt bereiken.

2. Met wie spreek je?

Vervolgens moet je rekening houden met je doelgroep. Wie zal je animatie bekijken? Zullen het leads, klanten, medewerkers of andere belanghebbenden zijn?

Breng in kaart hoe de gemiddelde kijker, van beroep tot persoonlijkheid, eruitziet. Hoe duidelijker deze beschrijving is, hoe makkelijker het is om de doelgroep aan te spreken.

Daarnaast is het vooral belangrijk om te noteren wat je wilt dat de kijker zal denken, voelen en doen na het bekijken van de video.

3. Wat wil je overbrengen?

Waar moet de animatie over gaan? Probeer dat zo simpel mogelijk te houden. Formuleer daarom één kernboodschap.  Is sommige gevallen zijn twee kernboodschappen ook mogelijk, maar daar moet je voorzichtig mee zijn. Als je te veel informatie in een animatie propt, kan het zo zijn dat de kijker niet alles kan verwerken.

Als je eenmaal weet wat de kernboodschap is, kan het wel handig zijn om dit op te delen in sub-boodschappen. Dit zorgt ervoor dat het duidelijk en gestructureerd kan worden verwerkt in het script.

4. Waar wordt de animatie bekeken?

Hoe de animatie wordt verspreid en gepresenteerd heeft ook invloed op hoe het gemaakt moet worden. Wil je de animatie op je website plaatsen, op televisie tonen of online delen? Als je dit van tevoren, weet kun je daarop inspelen. Zorg daarbij dat het een plek is waar je doelgroep zich al bevindt.

Wil je de animatie op social media delen? Houd het dan zo kort mogelijk te houden en zorg voor een duidelijke call-to-action. Is de animatie onderdeel van een presentatie? Wees dan juist zo compleet mogelijk te zijn, ook als het net wat langer duurt.

5. Wat is uw deadline en budget?

Last but not least is het erg verstandig om een idee te hebben van hoeveel budget je hebt en wanneer de video klaar moet zijn.

Het budget bepaalt voor een groot gedeelte hoe complex de animatie kan worden. Overigens betekent een complexe animatie niet direct dat deze beter is. Je moet vooral kijken naar welke mate van complexiteit je nodig hebt om jouw boodschap over te brengen. In de meeste gevallen is een simpele animatie (minimatie®) al ruim voldoende.

Naast budget is de deadline ook van belang. Hoe ruimer de deadline is, hoe meer mogelijkheden er zijn.

Wil je iets simpels en snel? Dan adviseren wij je een minimatie® aan. Heb je meer te besteden? Dan kijken we graag met je naar de voordelen die een complexere animatie je biedt. Wij bieden voor ieder wat wils. We pakken het alleen wat anders aan.

Tot slot: Maak een complete briefing

Dit waren de 5 belangrijkste elementen van een briefing. Als je al deze punten kunt beantwoorden, heb je de briefing al voor 90% op orde.

Vergeet niet, hoe zorgvuldiger en gedetailleerd je de briefing invult, hoe groter de kans van slagen je animatie heeft!

Kom je er nog niet helemaal uit? Neem dan gewoon contact met ons op. We denken graag met je mee.

Meer interessante posts

Reken af met Bitcoin
Reken je animatie af met Bitcoin
5-min
De kracht van (animatie)video’s in cijfers
1-min
4 methodes om een beter script te schrijven
4-min
De briefing van je animatie in 5 stappen

© 2021 Minimatie. All rights reserved.