“Vriendelijk, snel en behulpzaam”
“De minimatie overtrof onze verwachtingen!”
“Enthousiast over de samenwerking”
“Snel geleverd en ze zijn flexibel”
“Een uitstekend bedrijf met zeer capabele mensen!”
“Zeer vlot opgeleverd, prettige samenwerking, goed geprijsd.”

Ondertiteling is belangrijker dan je denkt

Bij het maken van een (animatie)video kun je er ook voor kiezen om deze te laten ondertitelen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Dat is een goeie vraag. In dit artikel geven wij jou 4 redenen waarom je het zou moeten doen.

Doven en slechthorende

De meest voor de hand liggende reden is om doven en slechthorende te bereiken. Want wist je dat er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorenden zijn. bron Hoewel het grootste gedeelte van deze mensen 65+ is, is er ook grotere groep jonge mensen slechthorend of doof.

Betrokkenheid

Ook mensen met een goed gehoor waarderen ondertiteling. Sommige mensen spreken simpelweg de taal niet. Maar veel mensen begrijpen en onthouden de materie ook gewoon beter als ze iets lezen. 80% van de kijkers kijkt langer naar een video met ondertiteling dan naar een video zonder ondertiteling. 8% procent van de kijkers onthoudt de video langer als het ondertiteling heeft. En de call-to-action is 26% effectiever in het geval van een video met ondertiteling. bron

SEO

Als je een website hebt, ben je ongetwijfeld bekend met SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie. Zoekmachine optimalisatie is in feite alles wat je doet om zo hoog mogelijk getoond te worden in zoekresultaten van zoekmachines. Een zoekmachine, zoals Google, leest je website constant uit en plaatst deze vervolgens in een bepaalde ranking in zoekresultaten. Bij video is dat iets lastiger. Zoekmachines zijn (nog) niet zo goed in het uitlezen van video’s. Maar daar kun jij ze bij helpen. Hoe? Door – je raadt het al – je video te voorzien van ondertiteling. Zoekmachines zoals Google kunnen ondertitelbestanden namelijk wél uitlezen. Zo wordt jouw video nog beter gevonden.

Geen geluid

Het komt regelmatig voor dat video’s worden afgespeeld zonder geluid. Je ziet het bijvoorbeeld veel op social media. Video’s beginnen al met afspelen, maar het geluid is gedempt, tot de kijker dit zelf aan zet. Maar in de praktijk blijkt dat kijkers dit niet altijd doen. Daarom is het handig om een ondertiteling te hebben. Zo verklein je de kans dat mensen – zonder te weten waar je video over gaat – verder scrollen.

Ook voor offline gebruik kan ondertiteling handig zijn. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de luidsprekers het net bij die belangrijke presentatie het een keer niet doen. Dan is het handig dat je terug kan vallen op de ondertiteling.

Vergroot je kansen

Eindstand: wij adviseren om in ieder geval ook een versie van je video te laten maken mét ondertiteling. Het is een kleine moeite en het kan je meer opleveren dan je denkt!

Meer interessante posts

Reken af met Bitcoin
Reken je animatie af met Bitcoin
5-min
De kracht van (animatie)video’s in cijfers
1-min
4 methodes om een beter script te schrijven
4-min
De briefing van je animatie in 5 stappen

© 2021 Minimatie. All rights reserved.